przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makaron z warzywami

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 3.80
Składniki:
20 g makaronu,
20 dkg pieczarek (lub suszonych pieczarek),
1 średnia cebula,
1 czerwona papryka,
pół szklanki zielonego groszku,
2 łyżki masła,
szkl. śmietany,
10 dkg startego żółtego sera,
sól,
pieprz czarny mielony,
papryka słodka mielona.

Opis przygotowania:
Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody. Odsączyć. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w talarki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć cały czas mieszając, aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać groszek i dokładnie wymieszać. Formę żaroodporną nasmarować masłem. Położyć na niej makaron. Następnie nałożyć warstwę warzyw i ponownie warstwę makaronu. Polać śmietaną i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 min. Następnie folię zdjąć i zapiekankę posypać tartym żółtym serem. Ponownie wstawić na 5 min. do piekarnika, aby rozpuścił się ser.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 11735 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin