przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Makaron zapiekany z musem jabłkowym


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 8
Głosów: 5
Ocena: 5.00
Składniki:
- średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu
- 50 ml musu jabłkowego
- 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- cukier waniliowy
- cynamon
- cukier puder
- szklanka 12% słodkiej śmietany
- płaska łyżka budyniowego proszku o smaku waniliowym
- jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Opis przygotowania:
Makaron dzielimy na 2 części. Większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Mus jabłkowy łączymy ze skórką pomarańczową, wykładamy na makaron, posypujemy cynamonem, rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i budyniowym proszkiem, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż się lekko spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy na 25-30 min do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Podajemy, gdy jest zrumieniony, a boki lekko odstają do formy.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 8941 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Makaron z wieprzowiną
Dodał/a ~maria dnia 2016-03-09 12:06:25

Makaron z wieprzowiną, szynką i pomidorami http://przepisykulinarneonline.info/zupy/makaron-z-wieprzowina-szynka-i-pomidorami/












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin