przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makaronowy Misz-Masz

Poziom: b. łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 25 dag grubego makaronu ( rurki, kokardki)
- 3 kajaka ugotowane na twardo
- 3 małe cukinie
- 1 puszka pomidorĂłw w zalewie (ok 270g)
- 10 dag startego żółtego sera np. warmińskiego lub tylżyckiego
- 2 Ĺ‚yĹĽki startego parmezanu
- 5 - 6 Ĺ‚yĹĽek oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- gałązka świeżej bazylii
- pieprz
- sĂłl

Opis przygotowania:
Umyte cukinie pokroić w plasterki, cebulę na piórka i razem podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanej na patelni oliwy, przyprawić solą i pieprzem.. następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sosem, posiekaną natkę, i mieszając dusić około 10 minut na małym ogniu.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy., odcedzić i wymieszać z warzywami, połową parmezanu i natką.
Ugotowane jaja obrać i pokroić na połówki lub cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym pozostałą oliwą rozłożyć równomierną warstwą połowę makaronu, a na nim jajka. Posypać tartym żółtym serem, przykryć resztą makaronu i posypać pozostałym parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. zapiekać 15 minut.
Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii i podawać w naczyniu, w którym była zapiekana.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5642 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






npa
Dodał/a ~x dnia 2012-07-20 17:22:50

przepis zerżnięty z Poradnika Domowego













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin