przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Makówki (z tradycji śląskiej)


Poziom: średni
Głosów: 12
Ocena: 3.91
Składniki:
- ok. pół kg zmielonego maku
- pół litra pełnego mleka
- 1chałka (plecionka jak ją zwą lub kilka bułeczek maślanych)
- pół kostki masła
- słoiczek miodu (200-250 g)
- bakalie ( rodzynki, daktyle, figi, orzechy włoskie, migdały, owoce kandyzowane, skórka z pomarańczy, kokos do dekoracji)
- olejek migdałowy

Opis przygotowania:
Suchy mak mielimy. W szerokim teflonowym rondlu rozpuszczamy masło i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy niemal do zagotowania, wsypujemy zmielony mak, mieszamy cały czas drewnianą łyżką aż trochę ostygnie. Do tak przestudzonej masy dodajemy miód i bakalie (rodzynki namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone) pokrojoną skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy, figi i daktyle. Dodajemy kilka kropel olejku. Masa musi być słodka i mniamniuśna w smaku. I tym sposobem mamy pół roboty za sobą :)

Chałkę lub bułeczki kroimy na cienkie kromeczki.
Do szklanej przezroczystej salaterki na dół dajemy warstwę gorącego maku (tak na pół palca). Przykrywamy kromkami chałki, potem znów warstwa maku i znów chałka i tak do wyczerpania maku pamiętając, że ostatnią warstwą jest mak.

Wierzch makówki dekorujemy ( moja mama robiła z tego niemal dzieło sztuki :))
Opis / Uwagi:
Makówkę przygotowujemy w wigilię rano, by do wieczerzy wszystko się odpowiednio nasączyło w salaterce. Na stół wnosimy w ostatniej chwili, po zdjęciu ze stołu koniecznie do lodówki, by nie skwaśniała. Przechowywana w lodówce wytrzyma kilka dni ale w praktyce zjedzona zostaje wcześniej :D
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 9990 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin