Makownik |
|
Poziom: trudny Porcji: 2-3(zależy od formy) Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 5 dkg drożdży rozpuszczonych dokładnie w 3 łyżkach kwaśnej śmietany
- 1/2 utłuczonej laski wanilii
- starta (na gęstych oczkach) skórka z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
Farsz makowy:
- 40 dkg maku
- 1 litr mleka
- 15 dkg masła
- 3/4 szklanki miodu
- laska wanilii
- posiekane migdały lub płatki migdałowe
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- 4 jaja
- kieliszek rumu lub koniaku
- 3/4 szklanki cukru
|
Opis przygotowania: Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać, posiekać, zagnieść.
Farsz makowy:
Umyty mak zalać litrem wrzącego mleka, gotować na małym ogniu przez 30 min. Dobrze osączyć na gęstym sicie. Zmielić 3-4 razy.
W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać drobno utłuczoną laskę wanilii i pozostałe bakalie. Wymieszać ze zmielonym i osączonym makiem. Przesmażyć (mieszając) przez 15 min. Schłodzić.
Dodać żółtka ubite z cukrem do białości oraz ubitą na sztywno pianę z pozostałych białek. Dodać kieliszek rumu lub koniaku.
Ciasto rozwałkować dość cienko w kształcie prostokąta na lekko omąconym blacie (dużą wygodą jest pergamin do pieczenia-łatwiej wałkować, rolować i przenieść do blachy). Wyłożyć letni farsz makowy, rozsmarować, zwijać.
Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok.180 stopni) przez 45-50 min. |
|
Opis / Uwagi: Żeby makownik nie pękał ponakłuwać drewienkiem (może być patyczek do szaszłyków) |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: d3molka |
Przepis czytano już 6747 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |