przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makownik

Poziom: trudny
Porcji: 2-3(zależy od formy)
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 5 dkg drożdży rozpuszczonych dokładnie w 3 łyżkach kwaśnej śmietany
- 1/2 utłuczonej laski wanilii
- starta (na gęstych oczkach) skórka z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli

Farsz makowy:
- 40 dkg maku
- 1 litr mleka
- 15 dkg masła
- 3/4 szklanki miodu
- laska wanilii
- posiekane migdały lub płatki migdałowe
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- 4 jaja
- kieliszek rumu lub koniaku
- 3/4 szklanki cukru

Opis przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać, posiekać, zagnieść.

Farsz makowy:
Umyty mak zalać litrem wrzącego mleka, gotować na małym ogniu przez 30 min. Dobrze osączyć na gęstym sicie. Zmielić 3-4 razy.
W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać drobno utłuczoną laskę wanilii i pozostałe bakalie. Wymieszać ze zmielonym i osączonym makiem. Przesmażyć (mieszając) przez 15 min. Schłodzić.
Dodać żółtka ubite z cukrem do białości oraz ubitą na sztywno pianę z pozostałych białek. Dodać kieliszek rumu lub koniaku.
Ciasto rozwałkować dość cienko w kształcie prostokąta na lekko omąconym blacie (dużą wygodą jest pergamin do pieczenia-łatwiej wałkować, rolować i przenieść do blachy). Wyłożyć letni farsz makowy, rozsmarować, zwijać.
Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok.180 stopni) przez 45-50 min.
Opis / Uwagi:
Żeby makownik nie pękał ponakłuwać drewienkiem (może być patyczek do szaszłyków)
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  d3molka
Przepis czytano już 6747 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin