przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Marcipanes - deser migdałowy

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 275 g cukru
- 250 ml wody (1 szkl.)
- 175 g migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 białko z jajka

Opis przygotowania:
Zagotować wodę z cukrem i gotować mieszając dopóki cukier się dokładnie nie rozpuści. Wcisnąć połowę soku z cytryny i zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż zrobi się syrop. Dodać obrane migdały i gotować aż zmiękną jednocześnie mieszając i rozcierając migdały o ścianki garnka. Kiedy migdały połączą się z syropem w jednolitą masę domieszać resztę soku z cytryny. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić pianę z jednego białka i wymieszać ze stygnącą masą. Zostawić do zupełnego wystygnięcia, ale od czasu do czasu mieszać. Kiedy masa będzie zimna nakładamy do foremek lub lepiąc ręcznie formujemy placuszki lub kulki. Można przybrać całymi migdałami, rodzynkami lub wiórkami kokosowymi. I już można jeść. Jeśli nie zdołamy wszystkiego zjeść, marcepan można przechowywać w szczelnym pudełku u lub w torbie plastikowej (tak jak pieczywo).
Poniższy przysmak podawano zwyczajowo w żydowskich rodzinach kobiecie po porodzie (bardzo wysoko kaloryczny). W niektórych domach podawano marcepan jako deser w święto Chanuka.
Opis / Uwagi:
Marcepanowe przysmaki przyszły do Europy wschodniej i środkowej wraz z Żydami sefardyjskimi z Hiszpanii i z północnej Afryki. W naszych czasach marcepan największą popularnością cieszy się w Turcji i krajach arabskich.
Region:  Kuchnia żydowska
Przepis czytano już 8827 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Kocham Cię Aldonko.
Dodał/a ~Orzełek Polski dnia 2015-08-21 00:11:55

Kocham Cię Aldonko.Słodkich snów z nami w roli głównej.Jak cię przytulam,a nad nami serduszka z czekolady i nasze obrączki zaręczynowe a wokoło romantyczne świeczki i nastrojowa muzyka.KOCHAM CIĘ! Twój na zawsze kochający Tomek Kucharski. Tomasz Kucharski 02-683 Warszawa ul.Bartłomieja 5m9 tel.516-801-240











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin