przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Marmolada brzoskwiniowa

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
2 kg brzoskwiń,
1 kg cukru,
kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm),
2 - 3 limonki.

Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez 40 min. Następnie przetrzeć owoce przez sito lub zmiksować. Imbir obrać i drobniutko posiekać, usmażyć na małej patelni z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką wody. Do rondla przełożyć przecier brzoskwiniowy, dodać usmażony imbir i resztę cukru. Dusić razem pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min. Następnie przeprowadzić próbę żelowania i albo odparować jeszcze marmoladę albo przełożyć ją do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać po kilka cienkich plasterków dobrze umytej limonki.
Przepis czytano już 5503 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin