|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Marmolada brzoskwiniowa |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 kg brzoskwiń,
1 kg cukru,
kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm),
2 - 3 limonki.
|
Opis przygotowania: Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez 40 min. Następnie przetrzeć owoce przez sito lub zmiksować. Imbir obrać i drobniutko posiekać, usmażyć na małej patelni z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką wody. Do rondla przełożyć przecier brzoskwiniowy, dodać usmażony imbir i resztę cukru. Dusić razem pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min. Następnie przeprowadzić próbę żelowania i albo odparować jeszcze marmoladę albo przełożyć ją do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać po kilka cienkich plasterków dobrze umytej limonki. |
|
|
Przepis czytano już 5797 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|