|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Marmolada z jabłek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1,6 kg przecieru z jabłek kwaśnych..
- 1 kg cukru
|
Opis przygotowania: Spady jabłek rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody, gorące przetrzeć. Odparować najpierw sam przecier, a następnie dodać cukier i dogotować do ilości około 2 kg. Przy użyciu na marmoladę przecieru z jabłek pieczonych ilość odparowywanej wody jest mniejsza, toteż gotowanie należy ukończyć wówczas, gdy masa marmolady będzie wynosiła 2, 2 kg.
Marmoladę jabłeczną można uszlachetnić kawałkami skórki cytrynowej lub pomarańczowej, które należy usunąć przed przekładaniem marmolady do słoików.
Pasteryzować w zależności od wielkości słoików 0,25, 0,33 - 0,5 l - 20 minut a większe o 5 - 7 minut dłużej. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6739 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|