|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Marynowana dynia |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 3Ocena: 3.33
- 1,5 kg obranej dyni (bez miąższu, pestek i skóry)
 - 1 kg cukru
 - 2 szklanki octu winnego
 Przyprawy, np.:
 - anyżek
 - cynamon
 - 2 liście laurowe
 - imbir
 - goździki
 - płaska łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
 
 
 |  | Opis przygotowania: Dynię kroimy w zgrabne, niezbyt duże kostki lub wydrążamy specjalną łyżką niewielkie kulki. Cukier, ocet winny i wybrane przyprawy zagotowujemy i trzymamy przez minutę na ogniu. Pokrojoną dynię dzielimy na 4 części. Jedną wrzucamy do naczynia z gotującym się syropem na 2-3 min, by się nie rozgotowała. Natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową na dużą miskę, a do syropu wrzucamy następną część i postępujemy podobnie, aż do czasu, gdy cała dynia zagotuje się w syropie. Następnie ułożoną w misce dynię zalewamy przechłodzonym syropem, w którym się smażyła, i przykrytą pozostawiamy w chłodnym miejscu. Następnego dnia syrop zlewamy, zagotowujemy, gotujemy przez 3 min i ponownie, gdy przestygnie, zalewamy dynię. Trzeciego dnia syrop ponownie zlewamy, gotujemy przez 5 min (zawsze bez przykrycia). Kostki dyni przekładamy do słoików, zalewamy syropem, z którego usuwamy przyprawy, na wierzchu kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce. Gdy nie mamy odpowiedniego pomieszczenia do przechowywania zapraw, słoiki z dynią możemy zapasteryzować przez 15 min w temp. 85 stopni.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  |  |  | Przepis czytano już 12176 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |