przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mazurek marcepanowy z poziomkami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 20 dag masła lub margaryny
- 30 dag mąki krupczatki
- 10 dag cukru pudru
- 3 ugotowane na twardo żółtka

Masa:
- 25 dag migdałów
- 25 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 cytryna
- 1/2 łyżki octu (6%)
- 20 dag poziomek

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę i dokładnie posiekać nożem. Dodać ugotowane na twardo, przetarte przez sito żółtka oraz cukier i szybko zagnieść kruche ciasto. Zostawić je w chłodnym miejscu na 20 - 30 min. Odłożyć 1/4 część ciasta. Pozostałe rozwałkować na grubość 3/4 cm i rozłożyć na prostokątnej blasze z trzema zagiętymi brzegami. Wyrównać . palcami. Z pozostałej części uformować wałeczek grubości palca i ułożyć wokoło ciasta, mocno przyciskając. Wałeczek ukształtować ozdobnie, wyciskając końcem noża wzory. Powierzchnię wałeczka można posmarować rozmąconym jajkiem. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (ok. 220C) i upiec na złoty kolor. Wyjąć, posmarować masą marcepanową z poziomkami, przybrać migdałami i poziomkami. Krajać na małe kawałki. Przyrządzanie masy. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Z cukru, wody i octu ugotować syrop tzw. do nitki. Cukier zalać gorącą wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem, często mieszając, aż się rozpuści. Dodać ocet. Zrobić próbę: gdy kropla syropu spuszczona z łyżki ciągnie za sobą nitkę, syrop jest gotów. Zdjąć z ognia i skropić wodą. W tym samym rondlu pod przykryciem wstawić do zimnej wody i schłodzić do ok. 60C. Wtedy ucierać wałkiem, aż zacznie bieleć. Dolać soku z cytryny do smaku. Poziomki przebrać, umyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Dodać do masy migdały.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 4403 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin