przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Meksykańskie ciasto migdałowe

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 4 jaja
- 7 dkg cukru
- 6 dkg masła
- 9 dkg mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ziaren sezamu
- rodzynki do dekoracji
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Masa:
- 28 dkg migdałów
- 38 dkg cukru
- 1 l mleka

Syrop:
- 50 dkg cukru
- 0.5 l wytrawnego sherry lub słodkiego białego wina
- kawałek kory cynamonu

Opis przygotowania:
Ciasto: masło stopić w rondelku i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cukier dokładnie wymieszać, mieszając dodawać stopniowo do ubitych jajek. Wlać masło i wymieszać. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką. Wylać ciasto, wyrównać, posypać ziarnami sezamu.
Piec 25 min. w temp. 200°C. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Masa: migdały sparzyć, osączyć, zdjąć skórki. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić. Razem z cukrem wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Syrop: cukier, 0.5 szkl. wody i korę cynamonu gotować do chwili, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać sherry lub wino, wymieszać.
Ciasto przekroić na dwa krążki. Spód nasączyć połową syropu, posmarować połową masy migdałowej, przykryć wierzchem. Polać resztą syropu i posmarować resztą masy. Ciasto udekorować rodzynkami i odłożonymi migdałami.
Region:  Kuchnia meksykańska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 8376 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






niejadalne, przesłodzone
Dodał/a ~diva86 dnia 2009-08-01 10:59:57

Straszne jest to ciasto. Dałam 300 g cukru mniej i tak jest niejadalne. Przesłodzone, za dużo syropu w przepisie, za mały placek wychodzi. Nie polecam - strata pieniędzy i czasu:/











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin