przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Miętus w pomidorach

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
1 kg miętusa,
6 łyżek dobrego oleju,
np. sojowego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 25 dkg pomidorów),
1 kieliszek koniaku (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
kawałek ostrej papryki,
1 kostka maggi,
1 szkl. gorącej wody.

Opis przygotowania:
Rybę sprawić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę wraz z cebulą. Wlać koniak i wino, wrzucić koncentrat pomidorowy, czosnek, ostrą paprykę, kostkę maggi rozpuszczoną w gorącej wodzie. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Resztę tłuszczu rozmieszać z pozostałą mąką, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaciągnąć tym sos, w którym znajduje się ryba.
Opis / Uwagi:
Można tę potrawę przyrządzić bez alkoholu, lecz wówczas będzie silniej dawał się odczuć charakterystyczny dla miętusa zapach błota.
Przepis czytano już 6520 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin