|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Miętus w pomidorach |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: 1 kg miętusa,
6 łyżek dobrego oleju,
np. sojowego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 25 dkg pomidorów),
1 kieliszek koniaku (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
kawałek ostrej papryki,
1 kostka maggi,
1 szkl. gorącej wody.
|
Opis przygotowania: Rybę sprawić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę wraz z cebulą. Wlać koniak i wino, wrzucić koncentrat pomidorowy, czosnek, ostrą paprykę, kostkę maggi rozpuszczoną w gorącej wodzie. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Resztę tłuszczu rozmieszać z pozostałą mąką, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaciągnąć tym sos, w którym znajduje się ryba. |
|
Opis / Uwagi: Można tę potrawę przyrządzić bez alkoholu, lecz wówczas będzie silniej dawał się odczuć charakterystyczny dla miętusa zapach błota. |
| |
Przepis czytano już 6886 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|