MUFFINY WIŚNIOWE Z CZEKOLADĄ |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 12 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: -250g przesianej mąki pszennej
-100g cukru
-2 czubate łyżeczki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-100g białej czekolady pokrojonej w kostkę
-garść wiśni
-2 jajka
-0,5 szklanki mleka
-125g rozpuszczonej margaryny
MUS CZEKOLADOWY
-250g serka mascarpone
-200ml śmietanki 36%
-100g czekolady mlecznej
+posypka cukrowa w kształcie serduszek
|
Opis przygotowania: 1. Wszystkie składniki suche muffinów wymieszać ze sobą w jednej misce, a w drugiej wszystkie mokre składniki. Następnie zmieszać ze sobą zawartość obu misek i za pomocą drewnianej łyżki w miarę szybko wymieszać. Gotowe ciasto nałożyć do przygotowanych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać do niej stopniowo serek mascarpone, a potem rozpuszczoną czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Gotowy mus schłodzić jeszcze przez chwilę w lodówce.
3. Mus czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w gwiazdeczkę i nakładać go na przestygnięte muffinki. Gdy każdy muffin będzie miał już swoją "czapeczkę" z musu czekoladowego posypać wszystkie cukrowymi dekoracjami. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 3599 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |