|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Murzynek z masą ananasową |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 3 łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. cukru kryształ
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
- puszka ananasów
- puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu
|
Opis przygotowania: Sporządzenie ciasta:
Margaryna + woda + cukier + kakao + cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić, wbić 4 żółtka i wymieszać. Dodać mąkę (przesiewając) z proszkiem do pieczenia. Białka ubić i wymieszać delikatnie z powstałą masą.
Piec w piekarniku 180 st C około 45-50min.
Sporządzanie kremu:
1/2 l mleka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
Odlać z mleka 1/2 szkl. (resztę mleka zagotować z pozostałymi składnikami ) i dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę Margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
Ananasy pokroić w drobną kosteczkę, odcedzić na sitku i dodać do masy budyniowej, wymieszać.
Brzoskwinie pokroić w paski, wyłożyć na zimnym cieście, kolejno wyłożyć masę z ananasami. Wygładzić powierzchnie. Schłodzić. Na końcu sporządzić polewę i przyozdobić ciasto. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 | Przepis czytano już 5582 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|