przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mussaka

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżki oleju
- 1 strąk pokrojonej ostrej papryki
- 2 średniej wielkości cebule, pokrojone
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 75 dkg zmielonego, chudego mięsa wołowego
- 4 roztrzepane żółtka
- 1/2 szkl. mleka
- 3 małe pojemniki jogurtu naturalnego
- mielona papryka
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Pokroić bakłażany w poprzek w plastry o grubości 0.5 cm. Posolić i odstawić na 1 h. Na średnim ogniu smażyć na oleju, mieszając, cebulę i czosnek posypane pieprzem. Dodać mięso. Posypać solą, pieprzem i papryką. Odlać tłuszcz. Plastry bakłażana obtoczyć w mące. Smażyć na jasnobrązowy kolor w oleju. W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone plastry bakłażanów. Przykryć mięsem. Potem położyć ponownie bakłażany. Nakryć pokrywką. Piec w temp. 180°C ok. 30 min. Jogurt zmieszać z żółtkami i mlekiem. Polać potrawę, nie przykrywać. Piec jeszcze 15 min.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 9317 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin