|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Naleśniki czekoladowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 11 Ocena: 4.55 Składniki: - 250 g mąki
- 500 ml mleka
- 3 jaja
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 25 ml rumu lub koniaku
- 1 łyżka masła do smażenia
- 50 g płatków czekoladowych do przybrania
Nadzienie:
- 100 g czekolady
- 100 ml mleka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
|
Opis przygotowania: Ciasto: mąkę przesiać, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jaja ubite z odrobiną soli. Dodać mleko, alkohol, stopione masło oraz oliwę. Ciasto wymieszać dokładnie i odstawić na 2h.
Nadzienie: czekoladę pokroić w małe kawałeczki i rozpuścić w nagrzanym garnuszku (garnuszek włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i tak ogrzewać). Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia, ale trzymać w cieple, aby sos nie zgęstniał.
Naleśniki usmażyć na maśle. Gotowe naleśniki smarować masą czekoladową zawijać w rożki i podawać gorące, posypane płatkami z czekolady. |
|
|
Przepis czytano już 11548 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|