|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Naleśniki śmietanowe |
|
Poziom: średni Czas: 15 min. Porcji: 12 Głosów: 7 Ocena: 4.86 Składniki: - 0,5 l słodkiej 12% śmietany
- łyżka oliwy
- szklanka mąki
- 4 żółtka
- 4 białka
- sól
- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni
- utarty parmezan lub czerwony kawior
|
Opis przygotowania: Do miksera wlewamy śmietanę, sól, żółtka, oliwę. Składniki miksujemy na średnich obrotach, aż się połączą, dodajemy mąkę i miksujemy nadal, aż ciasto będzie jednolite i gładkie o płynnej konsystencji. Ciasto przelewamy do miski, łączymy z posiekaną pietruszką oraz pianą ubitą z białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i od razu smażymy na dobrze wygrzanej patelni, rumieniąc każdy naleśnik z obu stron. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach. Oddzielnie podajemy utarty parmezan lub czerwony kawior |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na smażenie; średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Smażone | Źródło: KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz | |
Przepis czytano już 11118 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|