Naleśniki z farszem brokułowo-serowym |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 500g białego sera
Brokuły (ja użyłam mrożonych,450g)
Kilka ząbków czosnku
Sól, pieprz, świeże zioła (np. szałwia)
4 naleśniki
Ja użyłam naleśników jajecznych:
3 jajka
250 ml mleka
Ok. 100g mąki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Sól
|
Opis przygotowania: Wszystkie składniki (łącznie z oliwą) wymieszać. Ciasto o konsystencji rzadszej niż standardowe ciasto naleśnikowe odstawić na 20 min. Smażyć cieniutkie naleśniki na rozgrzanym maśle lub oliwie. Są bardzo delikatne wiec należy je odwracać ostrożnie używając szerokiej łopatki( ja mam specjalną do naleśników).
Czynności:
Ugotować brokuły w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić. Pokroić. Dodać ser, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić.
Usmażyć 4 naleśniki.
Na ciepły naleśnik nałożyć połowę farszu. Przykryć drugą naleśnikiem. Przełożyć na talerz. Pokroić na 8 części ( jak pizze). Z pozostałymi dwoma naleśnikami zrobić to samo.
Jeśli naleśniki z farszem są zbyt chłodne przed pokrojeniem można podgrzać w mikrofalówce lub włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika.
Podawać z sosem pomidorowym, marchewkowym, śmietanowym lub serowym i listkami świeżej szałwii.
Dobrze smakuje także na zimno z sosem jogurtowo-majonezowym.
Można też zrobić jeden grubszy torcik z całego farszu i wszystkich naleśników. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4859 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |