|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Naleśniki z parówką i pieczarkami |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Sos grzybowy:
- 1/2 kg pieczarek (lub grzybów leśnych)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 8 parówek drobiowych
- ok. 200 g oscypka (ew. inny ser żółty lub parmezan)
|
Opis przygotowania: Jajka wybić do miski, posolić i zmiksować ręcznym robotem. Dosypać mąkę, dolać mleko i dalej działać mikserem - tak, by powstała gładka masa. Rozcieńczyć wodą - do uzyskania lejącego się, klasycznego ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. pół godziny (wtedy naleśniki lepiej się smażą i ciasto się nie rozrywa).
Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię dać masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy tylko cebula się zeszkli, dorzucić grzyby i podsmażać, aż zmiękną. Zaprawić śmietaną (wersja bez śmietany też pysznie smakuje), dusić jeszcze chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Naleśniki usmażyć na patelni w odrobinie oleju. Surowe parówki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na pół. Na środku każdego naleśnika ułożyć rozkrojoną parówkę, zawinąć boki - tak, by przykryć parówkowe nadzienie. Naleśniki z parówkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy dać porcję sosu grzybowego (w rowek pomiędzy parówkami) i posypać startym oscypkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z funkcją grillowania) na ok. 15-20 minut, by ser się rozpiekł (można też włożyć do mikrofali na 2-3 minuty). |
|
|
Przepis został dodany przez: adam | Przepis czytano już 9743 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|