Naleśniki z szynką i sałatą |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 porcje Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 50 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- środki (serca) z czterech sałat lub 1 główka sałaty
- 3 łyżki białego wina lub ocet winny
- pieprz
- cukier
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka planty
- 2 plastry gotowanej szynki
- 2 łyżki startej goudy
|
Opis przygotowania: Mąkę dokładnie wymieszaj z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli (ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję). Odstaw na 20 minut. W tym czasie oczyść sałatę, opłucz ją i dokładnie osusz z wody. Podziel sałatę na pojedyncze listki. Do przygotowania sosu winegret wymieszaj wino (lub w wersji bezalkoholowej ocet winny) z solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, następnie dodaj oliwę. Składniki ubijaj energicznie trzepaczką, aż do powstania jednolitej emulsji. Szczypiorek oczyść, dokładnie umyj i drobno pokrój. Na pokrytej teflonem patelni patelni rozpuść plantę i z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż 2 cienkie naleśniki. Włącz grill w piekarniku lub rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Na każdym naleśniku ułóż po 1 plastrze szynki. Naleśniki wraz z szynką zroluj, a potem umieść je w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem i krótko zapiekaj w nagrzanym uprzednio piekarniku. Liście sałaty rozłóż na talerzach, skrop przygotowanym wcześniej sosem winegret i następnie posyp odrobiną szczypiorku. Naleśniki pokrój w plastry. Roladki ułóż wokół sałaty i posyp całość pozostałym szczypiorkiem. Przystawkę można dodatkowo udekorować piórkami szczypiorku. Jest to danie lekkie, smaczne i ma efektowny wygląd. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: joannap13 |
Przepis czytano już 9354 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |