|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Naleśniki ze szparagami |
|
Poziom: średni Porcji: 4 porcje Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: 80 dag zielonych szparagów
80 dag białych szparagów
4 jajka
sól, biały pieprz
cukier
szczypta proszku do pieczenia
12 dag mąki
150 ml mleka
50 ml wody mineralnej
1 cebula
2 pomidory
3 łyżki octu winnego
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
|
Opis przygotowania: Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Zielone szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka wymieszać z pieprzem i solą, połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i wodą. Odstawić pod przykryciem na 20 min. Zagotować w rondlu osoloną wodę z odrobiną cukru. Do wrzątku włożyć białe szparagi i gotować 15 min. Po 5 min. gotowania dodać zielone szparagi. Oba rodzaje octu wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pomidory. Na końcu wlać oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną nać i szczypior. Porcjami rozgrzewać masło na patelni, usmażyć na niej kolejno 8 cienkich naleśników. Na każdym ułożyć po kilka szparagów, skropić je sosem winegret, złożyć. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 9150 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|