przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Naleśniki czekoladowe

Poziom: łatwy
Głosów: 11
Ocena: 4.55
Składniki:
- 250 g mąki
- 500 ml mleka
- 3 jaja
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 25 ml rumu lub koniaku
- 1 łyżka masła do smażenia
- 50 g płatków czekoladowych do przybrania

Nadzienie:
- 100 g czekolady
- 100 ml mleka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 50 g zmielonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiać, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jaja ubite z odrobiną soli. Dodać mleko, alkohol, stopione masło oraz oliwę. Ciasto wymieszać dokładnie i odstawić na 2h.
Nadzienie: czekoladę pokroić w małe kawałeczki i rozpuścić w nagrzanym garnuszku (garnuszek włożyć do większego garnka wypełnionego wodą i tak ogrzewać). Wymieszać, dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej ciągle mieszając, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia, ale trzymać w cieple, aby sos nie zgęstniał.
Naleśniki usmażyć na maśle. Gotowe naleśniki smarować masą czekoladową zawijać w rożki i podawać gorące, posypane płatkami z czekolady.
Przepis czytano już 8927 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin