przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Naleśniki studenckie

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 3.50
Składniki:
Naleśniki (5 na jedną porcję/osobę),
żółty ser (gouda/edamski,
ale może być każdy inny  wg gustu,
najlepiej żeby był twardy lub półtwardy  nie miękki),
przyprawy:
chili,
bazylia,
oregano,
papryka słodka i ostra,
0.5 świeżej papryki czerwonej,
zielonej i/lub żółtej,
ketchup,
w wersji wegetariańskiej to wszystko,
dla mięsożerców:
kilka plastrów salami.

Opis przygotowania:
Ciasto naleśnikowe robimy wg własnego, ulubionego przepisu (nie są to naleśniki na słodko, wiec jeśli dodajemy cukier, to tylko szczyptę). Paprykę kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę, ser żółty trzemy na tarce. Na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju lub oliwy kładziemy pierwszego naleśnika, na niego układamy w miarę równomiernie żółty ser, posypujemy oregano i papryką słodką, kładziemy drugiego naleśnika, na niego kładąc kawałki papryki, żółty ser, chili i paprykę ostrą, na trzeciego  salami, ser i kawałki papryki (dla wegetarian  bez salami), a na czwartego bazylię i ser. Przykrywamy to piątym naleśnikiem i smażymy na małym ogniu około 7 - 8 min. Następnie przewracamy całość na drugą stronę, tak by górny naleśnik stał się dolnym. Tak smażymy ok. 2 - 3 min. Wyjmujemy na talerz, podajemy z ketchupem, jemy na gorąco. Można całość ozdobić świeżymi liśćmi bazylii.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 10441 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin