przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Naleśniki z jajami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 20 dkg mąki
- około 200 ml mleka
- około 200 ml wody
- 2 jaja
- 2 - 3 dkg słoniny
- sól do smaku

Nadzienie:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 5 dkg bułki czerstwej
- 150 ml mleka
- 8 dkg żółtego sera
- 8 dkg cebuli
- tłuszcz do cebuli
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania:
Jaja umyć, wybić do miksera, wlać mleko i wodę, posolić, włączyć mikser na 30-40 sekund. Inny sposób to wlać do naczynia mleko, wbić jaja, posolić i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie dosypywać przesianą mąkę mieszając trzepaczką, aż wszystkie grudki mąki będą rozbite, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozrzedzić wodą do takiej gęstości, aby dało się wlewać na patelnię cienką warstwą. Patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać cienką warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, usmażyć. Bułkę namoczyć w mleku z dodatkiem wody, zemleć razem z jajami, połączyć z cebulą, startym serem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Naleśniki rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, usmażyć z obu stron lekko rumieniąc. Podawać polane ketchupem lub sosem pomidorowym oraz surówkami.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 6257 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin