przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





NICEJSKA SAŁATKA WIELKANOCNA


Poziom: redni
Czas: 50 min.
Porcji: dowolna
Gosw: 6
Ocena: 4.83
Skadniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
2 pomidory
6 jaj ugotowanych na twardo
50 dag ziemniaków
2 cebule czerwone
1 opak fasolki szparagowej mrożonej
1mały słoiczek oliwek zielonych
½ szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki octu winnego 5%
1 łyżka musztardy (płaska)
3 łyżki cukru
1 szczypta zioła prowansalskie,
RZODKIEWKA, OGÓREK DO DEKORACJI

Opis przygotowania:
Sposób wykonania: proponowany
Nic nie stoi na przeszkodzie aby wszystko wsypać do większej miski i wymieszać ale powinno się tak. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach na lekko twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu obrać i pokroić w grubą kostkę tak ok. 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W litrowym słoiku z zakrętką wymieszać ocet winny, z cukrem, 1 płaską łyżeczką soli, i ziołami prowansalskimi. Zakręconym słoikiem tak długo potrząsamy jak szejkerem aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wtedy odkręcamy i dodajemy olej. Zakręcamy ponownie i ponownie energicznie mieszamy. Tym sposobem mamy sos vienegrette, lub winegret. Ziemniaki ostrożnie mieszamy z pokrojoną cebulą, dodajemy 1/3 naszego sosu i delikatnie staramy się pokryć całość sosem. Na dużym talerzu lub jak ktoś nie ma takiego olbrzyma to na tacy, (WYMYTEJ I SUCHEJ) układamy liście sałaty wokoło, na liście rozkładamy naszą sałatkę z ziemniaków, następna warstwa ( warstwy stożkowo) to ugotowana fasola szparagowa (nie rozgotować powinna być twardawa) wymieszana z kilkoma łyżkami naszego sosu. Na sam wierzch naszej piramidki układamy odsączonego tuńczyka wymieszanego z musztardą. Całość przybieramy oliwkami, jajkami ugotowanymi na twardo, plastrami pomidora, ogórka, rzodkiewki, wg własnego uznania i portfela. Gdy mamy udekorowane wszystko dopełnieniem jest sos, ponownie go rozmieszać i polać całość delikatnie tak aby nie zburzyć kompozycji. Odstawić do lodówki na 30-40 minut aby się przegryzły smaki. Smacznego.
Opis / Uwagi:
najlepsza alternatywa na Wielkanocny stół, bardzo efektowna, i smaczna
Region:  Kuchnia francuska
Sposb przygotowania:  Na zimno
Przepis zosta dodany przez:  chef7
Przepis czytano ju 5688 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 2)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)



Doda/a chef7

Doda/a chef7
















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin