| Nieprawdziwe Napoleonki | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  20 min.Porcji:  dużoGłosów: 0Ocena: 0.00
- 11/2 paczki krakersów  (jakieś 25dag )( ja kupuję Lajkonika )
 - 1litr mleka
 - 10 dag masła
 - 4 żółtka
 - 4 łyżki cukru
 - 2 budynie waniliowe
 - 1 laska wanilii ( lub aromat waniliowy )
 - cukier puder do posypania
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Spód blaszki do ciasta średniej wielkości wyłożyć położonymi jeden obok drugiego krakersami .Odlać ˝ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i rozciętą wzdłuż laską wanilii ( lub aromatem waniliowym ). Wyjąć wanilię . Żółtka roztrzepać z rozpuszczonym w mleku budyniu i wlać masę do gotującego się mleka .Mieszając doprowadzić do zgęstnienia .Gorącą masę wylać na krakersy. Na wierzch masy kłaść krakersy w takim samym porządku jak spód. Zostawić aż ostygnie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem . Kroić wzdłuż krawędzi krakersów.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Jak się ma sporą Rodzinkę , a wśród jej członków masę łasuchów to trzeba mieć w zapasie przepisy na takie ,, pośpiesznei nie wymagające skomplikowanych składników ciasta .Wiele lat temu koleżanka podpowiedziała mi jak robić ,,napoleonki bez pieczenia. Dzieci , a teraz już wnuki polubiły ciasto, a przepis zadomowił się .
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 5896 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |