przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nugaty z kurczaka

Poziom: b. łatwy
Czas: 10 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Składniki:
- 1 butelka oleju do smażenia (najlepiej o wys. temp. wrzenia np sojowego)
- 3-5 piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna)
- 1.5 szklanki mąki pszennej - szczypta kurkumy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki sosu rybnego (najlepiej HEALTH BOY JASNY)

Opis przygotowania:
1. W woku podgrzej olej (musi być dobrze rozgrzany, ale nie wolno go przypalić!).
2. Piersi kurczaka pokrój na małe kawałki (2 cm x 2 cm).
3. W osobnym naczyniu przygotuj ciasto: do mąki dodaj kurkumę, jajko, imbir, pastę curry , a następnie sól i sos rybny oraz wodę. Zmiksuj. Ciasto musi być gładkie i bardziej gęste niż na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody, gdy zbyt luźne - nieco mąki.
4. Następnie kawałki kurczaka zanurzaj w naczyniu, tak aby pokryły się niezbyt grubą warstwą ciasta, i wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż do uzyskania złocistego koloru, osącz na kawałku gazy.
Gdy olej nabierze zbyt ciemnej barwy, wylej go i użyj nowego.
5. Danie jest pyszne na gorąco i na zimno. Uwaga: ostre! Jeśli chcesz, aby było łagodniejsze, dodaj po prostu mniej przypraw i skosztuj pierwszego usmażonego kawałka kurczaka.
Opis / Uwagi:
jeśli chcesz aby nugaty nabrały wyglądu jeżyków pokrusz płatki kukurydziane i dodaj do ciasta, danie jest bardzo łatwe i mało pracochłonne
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 11413 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin