|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nugaty z kurczaka |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 10 min. Porcji: dowolna Głosów: 3 Ocena: 4.67 Składniki: - 1 butelka oleju do smażenia (najlepiej o wys. temp. wrzenia np sojowego)
- 3-5 piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna)
- 1.5 szklanki mąki pszennej - szczypta kurkumy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki sosu rybnego (najlepiej HEALTH BOY JASNY)
|
Opis przygotowania: 1. W woku podgrzej olej (musi być dobrze rozgrzany, ale nie wolno go przypalić!).
2. Piersi kurczaka pokrój na małe kawałki (2 cm x 2 cm).
3. W osobnym naczyniu przygotuj ciasto: do mąki dodaj kurkumę, jajko, imbir, pastę curry , a następnie sól i sos rybny oraz wodę. Zmiksuj. Ciasto musi być gładkie i bardziej gęste niż na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody, gdy zbyt luźne - nieco mąki.
4. Następnie kawałki kurczaka zanurzaj w naczyniu, tak aby pokryły się niezbyt grubą warstwą ciasta, i wrzucaj do rozgrzanego oleju. Smaż do uzyskania złocistego koloru, osącz na kawałku gazy.
Gdy olej nabierze zbyt ciemnej barwy, wylej go i użyj nowego.
5. Danie jest pyszne na gorąco i na zimno. Uwaga: ostre! Jeśli chcesz, aby było łagodniejsze, dodaj po prostu mniej przypraw i skosztuj pierwszego usmażonego kawałka kurczaka. |
|
Opis / Uwagi: jeśli chcesz aby nugaty nabrały wyglądu jeżyków pokrusz płatki kukurydziane i dodaj do ciasta, danie jest bardzo łatwe i mało pracochłonne |
| Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 11694 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|