przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





NYONYA KURCZAK Z INDONEZJI


Poziom: b. łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: DOWOLNA
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
1 kg kurczaka bez kości może być indyk
olej do głębokiego smażenia

Marynata:
2, ½ łyżeczki proszku curry
1 łyżeczka soli płaska
½ puszki mleka kokosowego (puszka 400 ml ok. 6 zł w hipermarkecie)

Sos do maczania
1 czerwona ostra papryczka
sok z jednej limonki  może być cytryna
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki sosu Worcester ( dostępny w markecie )

Opis przygotowania:
Do dzieła:
Najlepszym mięsem do tego będą piersi z kury ale można też inaczej, np.: udka.
Pozbawiamy mięso skóry, kroimy w kawałki dość spore, albo pałki. Mieszamy składniki marynaty i umieszczamy w niej mięso. Najlepiej na całą noc lub co najmniej 4 godziny miska z mięsem ląduje w lodówce. Mieszamy sos do maczania. Pozbawiamy paprykę pestek i drobno siekamy. Do miseczki  sosjerki dodajemy cukier, musztardę, sos Worcester, sok z limonki, posiekaną paprykę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia. W odpowiednim czasie rozgrzewamy olej w dość dużym rondelku i kiedy jest już gorący smażymy kurczaka, lecz nie do końca.
Po minucie może dwóch wyjmujemy kawałki kurczaka i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy będzie letni rozgrzewamy ponownie olej i smażymy znów kurczaka przez minutę. Powtarzamy proces. Za trzecim razem smażymy aż do momentu uzyskania mocno złotego koloru. Podajemy gorący z sosem do maczania
ryżem, sałatkami, wg uznania.
Opis / Uwagi:
super danie bez wysiłku
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 5728 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






ciekawa wersja kurczaka
Dodał/a ~kasaja30 dnia 2011-02-20 14:40:28

Na pewno wypróbuje ten przepis, sam pomysł 3x pieczony jest kuszący ;)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin