|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
OCET JABŁKOWY |
|
Poziom: b. łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: dowolna Głosów: 7 Ocena: 3.71 Składniki: jabłka
woda
cukier
|
Opis przygotowania: Obierzyny i całe zdrowe jabłka umyć i pokroić na drobne cząstki razem z gniazdami nasiennymi, umieścić w szklanym naczyniu. Otrzymaną masę zalać przegotowaną ostudzoną i osłodzoną wodą w proporcji 2 łyżki cukru na 1 szkl. wody. Zawiązać naczynie gazą i pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Zawartość naczynia mieszać kilka razy dziennie drewnianą łyżką. Po zakończonej fermentacji, czyli po ok. 3-4 tygodniach, ocet będzie gotowy. |
|
Opis / Uwagi: najzdrowszy, znany od czasów prehistorycznych, stosowany do przemywania ran, mocno rozcieńczony do picia, jako środek odkażający, i najczęściej jako przyprawa
do sałatek, owoców, sosów, itd, itd, |
| Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 6791 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|