przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





OCET JABŁKOWY

Poziom: b. łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Głosów: 7
Ocena: 3.71
Składniki:
jabłka
woda
cukier

Opis przygotowania:
Obierzyny i całe zdrowe jabłka umyć i pokroić na drobne cząstki razem z gniazdami nasiennymi, umieścić w szklanym naczyniu. Otrzymaną masę zalać przegotowaną ostudzoną i osłodzoną wodą w proporcji 2 łyżki cukru na 1 szkl. wody. Zawiązać naczynie gazą i pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Zawartość naczynia mieszać kilka razy dziennie drewnianą łyżką. Po zakończonej fermentacji, czyli po ok. 3-4 tygodniach, ocet będzie gotowy.
Opis / Uwagi:
najzdrowszy, znany od czasów prehistorycznych, stosowany do przemywania ran, mocno rozcieńczony do picia, jako środek odkażający, i najczęściej jako przyprawa do sałatek, owoców, sosów, itd, itd,
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 6791 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a chef7

Dodał/a chef7














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin