|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| OCET JABŁKOWY |  |  |  | Składniki:Poziom: b. łatwyCzas: ponad 2 godz.
 Porcji: dowolna
 Głosów: 7Ocena: 3.71
jabłka
 woda
 cukier
 
 
 |  | Opis przygotowania: Obierzyny i całe zdrowe jabłka umyć i pokroić na drobne cząstki razem z gniazdami nasiennymi, umieścić w szklanym naczyniu. Otrzymaną masę zalać przegotowaną ostudzoną i osłodzoną wodą w proporcji 2 łyżki cukru na 1 szkl. wody. Zawiązać naczynie gazą i pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Zawartość naczynia mieszać kilka razy dziennie drewnianą łyżką. Po zakończonej fermentacji, czyli po ok. 3-4 tygodniach, ocet będzie gotowy.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: najzdrowszy, znany od czasów prehistorycznych, stosowany do przemywania ran, mocno rozcieńczony do picia, jako środek odkażający, i najczęściej jako przyprawa
do sałatek, owoców, sosów, itd, itd,
 |  |  |  | Region:  Pozostałe |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  |  |  | Przepis został dodany przez:  chef7 |  | Przepis czytano już 7535 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |