|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Okoń zapiekany z ziemniakami |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 1.50 Składniki: 3/4 kg okonia,
1/2 szkl. oliwy,
1 cytryna,
4 czarne oliwki,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku,
1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki,
3 ziemniaki,
1 1/2 łyżeczki soli,
pieprz.
|
Opis przygotowania: Żaroodporny półmisek (wystarczająco duży, by zmieściły się ryby), wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków. Ryby oczyścić, umyć, osuszyć, posolić, ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach. Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość ok. 0.5 cm i na długość 5 cm. W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny, skórką do góry. W miejsce oczu włożyć po oliwce. Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i nać pietruszki. Rybę polać oliwą, z boku nalać 1 szklankę wrzątku. Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika (około 175°C). Zapiekać przez około pół godziny. Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem. Podawać tuż po przygotowaniu. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 6951 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|