przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Orkiszowe bułki z ziarnami

Poziom: redni
Czas: 15 min.
Porcji: 10
Gosw: 0
Ocena: 0.00
Skadniki:
250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
250 g mąki pszennej chlebowej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu

Opis przygotowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
ziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.
Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
* więcej o przygotowaniu rozczynu można przeczytać w notce o cieście drożdżowym
Region:  Kuchnia amerykaska
Sposb przygotowania:  Zapiekane
Przepis zosta dodany przez:  jula9124
Przepis czytano ju 2625 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin