|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Państwo Jajeczni |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: * jajeczka przepiórcze (tyle sztuk ile chcemy zrobić koreczków)
* marynowane kapelusze grzybków (j.w.)
* krążki marchewki z marynaty (albo świeżej, obgotowanej - j.w.)
* kawałek papryki marynowanej
* kilka grubszych plastrów sera żółtego, twardego (min.5mm)
* kilka łodyżek natki pietruszki
* kilka listów sałaty
* wykałaczki lub szpadki
* sos:
* 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* 2 łyżki majonezu
* 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
* do smaku: sól i pieprz biały mielony
|
Opis przygotowania: Grzybki odsączamy z marynaty. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, delikatnie obieramy ze skorupek. Wkładamy do słoiczka i zalewamy octową marynatą od grzybów, odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Następnie dokładnie osączamy Łodyżki natki tniemy na kawałeczki dł. ok 5mm i robimy oczka wciskając je w jajka. Buzie robimy z małych kawałeczków marynowanej papryki nacinając lekko jajko końcem nożyka i wsuwając w nacięcie paprykę. Z plastrów sera wykrawamy kółka kieliszkiem albo tniemy je na kwadraty - to będzie podstawa koreczka. Marchewkowe krążki miałam z marynaty grzybowej, ale można użyć zwykłej marchwi, ugotowanej u pokrojonej na kawałki albo wykorzystać np. plasterki ogórka konserwowego. Montujemy ludki - na krążku sera kładziemy krążek marchewki, na to stawiamy jajeczko i nakładamy kapelusik z grzybka marynowanego (u mnie tzw. panienki czyli muchomorki rdzawobrązowe) - całość spinamy od góry wykałaczką. Ludki ustawiamy na półmisku wyłożonym sałatą i listkami natki. Podajemy z sosem.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Podajemy do jajek, koreczków, jako dip do warzyw... |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4270 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|