Opis przygotowania: W wąskim, ale wysokim garnuszku gotujemy wodę z połową kostki rosołowej i blanszujemy w niej skrzydełka.
Wyjmujemy i gdy ostygnie dzielimy na 2 części przy stawach. Jedna część to cała kość ramienna, druga część to kość
promieniowa i łokciowa, a resztę wyrzucamy (czyli kości "palców", bo nie ma tam mięsa). Mamy więc 6 części skrzydełek,
które obtaczamy w bułce tartej, potem w roztrzepanym jajku i znów w bułce. Smażymy na głębokim oleju, aż bułka się usmaży.
Dzięki wczesniejszemu blanszowaniu mięso będzie odchodzić od kości bez problemu i będzie soczyste, a nie suche.
Sos przygotowujemy w taki sposób, że pomidory parzymy zagotowaną w czajniku wodą i obieramy ze skórki, wykrawamy twardy głąb
i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do małego garnuszka, czosnek obieramy i bardzo drobno kroimy/przeciskamy przez praskę
i wrzucamy do pomidorów, dolewamy ok 100 ml przegotowanej wody, dodajemy drugą połowę kostki rosołowej, solimy i pieprzymy,
dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i nieco pieprzu cayene, do ostrości jaka nam odpowiada i mieszamy. Gotujemy chwilę
na wolnym ogniu. Mieszając starajmy się miażdżyć pomidory o ściankę naczynia, tak aby sos był gęsty od pomidorów.
Smacznego :) |