przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





PANINI


Poziom: b. łatwy
Czas: 10 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
8. Pieczona wołowina z cebulą
rozsmarowana musztarda Dijon na 2 grube kromki chleba na zakwasie, następnie warstwa startego sera gruyere, plastry pieczonej wołowiny, trochę usmażonej cebuli i więcej gruyere jeśli lubisz ser między kromkami chleba.
9. Trzy Mięsa
wewnątrz podzielonej bułki włoskiej pokrop odrobinę oliwy z oliwek. Wypełnij pokrojonymi plastrami suchych kiełbas, salami, i warstewką pieczonej papryki czerwonej.
10. Boczkowo serowe
wewnątrz podzielonej bułki odrobina oliwy z oliwek i rozsmarować warstwę koziego sera. Wypełnij jeszcze warstwą posiekanego wędzonego boczku.

11. Trzy sery
wewnątrz podzielonej bułki ciabatta z Pesto ulokować kilka plasterków serów mozzarella, Fontina i Danish Blue. Dodać kilka liści bazylii.

14. BBQ
Wypełniamy przekrojoną bułkę sezamową grillowaną i cienko pokrojoną wieprzowiną, serem cheddar i smażoną czerwoną cebulą.

15. Kiełbasa-Feta
Chleb Naan lub pitę przekrawamy na pół i smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy warstwę plastrów gotowanej pikantnej kiełbasy, warstwę pieczonej papryki czerwonej i rozdrobnionego sera feta.

16. Pikantny Stek
Majonez rozsmarowujemy na wnętrze podzielonej bułki cebulowej. Napełniamy cienkimi plasterkami upieczonego steku , doprawiamy solą, tartym pikantnym serem , i szczyptą pieprzu.

17. Fajitas
wnętrza podzielonej bułki smarujemy warstwą oliwy z oliwek. Wypełniamy plasterkami kurczaka z grilla, plastrami smażonej papryki i cebuli, szczyptą pieprzu i tartym serem. Opiekamy na złoto.

Opis przygotowania:
Jak piec Panini?
W opiekaczu. Włóż swoją kanapkę do rozgrzanego opiekacza i piecz, aż będzie złota i chrupiąca, orientacyjnie ok. 3-4 minut. Wszystkie poniższe przepisy wykonujemy podobnie zmieniając tylko składniki wypełnienia kanapki.
Opiekanie kanapek pozwala na wydobycie wszystkich smaków z wędlin, mięsa, serów, warzyw. To fantastyczne śniadanie lub kolacja.
Opis / Uwagi:
Chociaż pierwsza wzmianka o panini pochodzi z 1956 r. to prekursor zapiekanki pojawił się w 16-wiecznej włoskiej książce kucharskiej. W latach 50 tych ub. wieku kanapki stały się bardzo modne w mediolańskich barach, zwanych paninoteche (Paninoteka). Modne restauracje w USA, zwłaszcza w Nowym Jorku, niebawem zaczęły sprzedawać panini, którego popularność ogromnie rosła, a następnie rozprzestrzeniła się do innych miast USA, Europy a nawet Azji i dalej.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 4514 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin