przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Panna Cotta waniliowa


Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: 6-7
Głosów: 16
Ocena: 3.24
Składniki:
300ml śmietany 36%
szklanka mleka
30g cukru waniliowego
30g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Opis przygotowania:
Wlewamy do garnka mleko i śmietanę, mieszamy by nie było grudek. Ogrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy, cukier puder przesiewamy przez sitko i znów mieszamy. W międzyczasie do małej filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, dajemy żelatynie jakieś 5 minut na wchłonięcie wody. Co chwila mieszamy zawartość garnka. Gdy zacznie "bulgotać" :) natychmiast zdejmujemy z ognia. Podobnie jak w przypadku creme brulee nie dopuszczamy do gotowania. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy przez co najmniej 2 minuty, rozlewamy do filiżanek po 100 lub 125 ml i odstawiamy do ostygnięcia, po czym przykrywamy folią aluminiową lub streczem i wsadzamy na całą noc do lodówki. By wyjąć naszą panna cottę z filiżanki można zanurzyć ją na chwilkę w ciepłej wodzie, podajemy ją na małym płaskim talerzyku oprószoną wiórkami czekolady z dodatkiem ulubionych owoców. Dobrze zrobiona panna cotta powinna być ścięta z wierzchu a w centralnym punkcie półpłynna jak budyń.

Smacznego :)
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 3931 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a majki

Dodał/a majki














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin