Panna Cotta waniliowa |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: 6-7 Głosów: 16 Ocena: 3.24 Składniki: 300ml śmietany 36%
szklanka mleka
30g cukru waniliowego
30g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
|
Opis przygotowania: Wlewamy do garnka mleko i śmietanę, mieszamy by nie było grudek. Ogrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy, cukier puder przesiewamy przez sitko i znów mieszamy. W międzyczasie do małej filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, dajemy żelatynie jakieś 5 minut na wchłonięcie wody. Co chwila mieszamy zawartość garnka. Gdy zacznie "bulgotać" :) natychmiast zdejmujemy z ognia. Podobnie jak w przypadku creme brulee nie dopuszczamy do gotowania. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy przez co najmniej 2 minuty, rozlewamy do filiżanek po 100 lub 125 ml i odstawiamy do ostygnięcia, po czym przykrywamy folią aluminiową lub streczem i wsadzamy na całą noc do lodówki. By wyjąć naszą panna cottę z filiżanki można zanurzyć ją na chwilkę w ciepłej wodzie, podajemy ją na małym płaskim talerzyku oprószoną wiórkami czekolady z dodatkiem ulubionych owoców. Dobrze zrobiona panna cotta powinna być ścięta z wierzchu a w centralnym punkcie półpłynna jak budyń.
Smacznego :) |
|
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 4175 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |