Parówki inaczej bd |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 kg parówki drobiowe
- 2 szt cebule
- 2 szt kwaśne jabłka
- 1 szklanka piwa
- 1/2 szklanki bulionu (np. pół kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie)
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- odrobina chilli
- sól - bardzo mało, albo wcale
- świeżo zmielony pieprz
|
Opis przygotowania: Najpierw parówki - obieram je z osłonek, kroję na kawałki o długości około 2 cm. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Parówki zdejmuję z patelni i wrzucam na pozostały tłuszcz cebule pokrojone [oczywiście wcześniej obrane] na ósemki - kawałki cebuli powinny być raczej duże. Cebulę smażę do zeszklenia. Kiedy prawie miękka, dodaję parówki i wrzucam jabłka pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych - koniecznie ze skórą! Skóra jabłek nada potrawie zdecydowanego charakteru.
Wszystko smażę około 2 minut często mieszając. Teraz do potrawy wlewam piwo, bulion i dodaję przyprawy. Z solą bardzo uważam - niekiedy nie trzeba jej zupełnie dodawać - parówki bowiem same w sobie są okropnie słone. Całość przykrywam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sprawdzam potrawę - jeśli jeszcze dużo w niej sosu - odkrywam ją i gotuję kilka chwil na dużym ogniu, by sos odparował - potrawa powinna być raczej gęsta.
I to wszystko - na talerzu potrawę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką albo z chlebem razowym - tak z chlebem razowym jest najlepsze - aromat gotowanego piwa doskonale się z nim komponuje. Do popicia oczywiście piwo - to samo, które zostało dodane do potrawy |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 9189 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |