Opis przygotowania: Utarty na drobnej tarce ser wymieszać dokładnie z masłem i majonezem, dodać soli i pieprzu do smaku.
Masą tą można smarować pieczywo, przydaje się też do "Stefanki z sera żółtego", albo formować z niej niewielkie kulki serowe, które obtaczane w drobno posiekanej zielonej pietruszce, mielonej papryce, lub mielonym chlebie razowym stanowią smaczną potrawę i ozdobę stołu.
Podobne kulki można sporządzać również z pasty twarogowej zrobionej z mniejszą ilością mleka i śmietany, tak, by kulki dały się dobrze formować. Obtaczać je można w posiekanej zieleninie (szczypiorek, natka pietruszki, koperek), w posiekanych lub utartych na tarce rzodkiewkach, w mielonej papryce lub mielonym suchym chlebie razowym.
Dekoracyjnie również wygląda i stanowi smaczną przekąskę wspomniana wyżej Stefanka. |