przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pasta z sera żółtego


Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- 15 dag sera żółtego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka majonezu
- pieprz
- rozgnieciony ząbek czosnku
- odrobina chili
- sól
- natka pietruszki

Opis przygotowania:
Utarty na drobnej tarce ser wymieszać dokładnie z masłem i majonezem, dodać soli i pieprzu do smaku.
Masą tą można smarować pieczywo, przydaje się też do "Stefanki z sera żółtego", albo formować z niej niewielkie kulki serowe, które obtaczane w drobno posiekanej zielonej pietruszce, mielonej papryce, lub mielonym chlebie razowym stanowią smaczną potrawę i ozdobę stołu.
Podobne kulki można sporządzać również z pasty twarogowej zrobionej z mniejszą ilością mleka i śmietany, tak, by kulki dały się dobrze formować. Obtaczać je można w posiekanej zieleninie (szczypiorek, natka pietruszki, koperek), w posiekanych lub utartych na tarce rzodkiewkach, w mielonej papryce lub mielonym suchym chlebie razowym.
Dekoracyjnie również wygląda i stanowi smaczną przekąskę wspomniana wyżej Stefanka.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8297 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin