przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Pasta z sera żółtego


Poziom: atwy
Gosw: 4
Ocena: 4.00
Skadniki:
- 15 dag sera żółtego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka majonezu
- pieprz
- rozgnieciony ząbek czosnku
- odrobina chili
- sól
- natka pietruszki

Opis przygotowania:
Utarty na drobnej tarce ser wymieszać dokładnie z masłem i majonezem, dodać soli i pieprzu do smaku.
Masą tą można smarować pieczywo, przydaje się też do "Stefanki z sera żółtego", albo formować z niej niewielkie kulki serowe, które obtaczane w drobno posiekanej zielonej pietruszce, mielonej papryce, lub mielonym chlebie razowym stanowią smaczną potrawę i ozdobę stołu.
Podobne kulki można sporządzać również z pasty twarogowej zrobionej z mniejszą ilością mleka i śmietany, tak, by kulki dały się dobrze formować. Obtaczać je można w posiekanej zieleninie (szczypiorek, natka pietruszki, koperek), w posiekanych lub utartych na tarce rzodkiewkach, w mielonej papryce lub mielonym suchym chlebie razowym.
Dekoracyjnie również wygląda i stanowi smaczną przekąskę wspomniana wyżej Stefanka.
Przepis zosta dodany przez:  termar
Przepis czytano ju 8675 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin