|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Paszteciki oszczędne z kuchni staropolskiej |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 6 Ocena: 3.17 Składniki: - gotowane mięso z rosołu (szklanka lub nieco więcej)
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- łyżeczka przyprawy do zup
- 2 duże kapelusze suszonych borowików lub podgrzybków
- szklanka mleka i wody (pół na pół)
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
|
Opis przygotowania: W letnim mleku z wodą moczymy grzyby, gdy napęcznieją, gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Odparowujemy płyn, w którym się gotowały, powinny pozostać 3 duże łyżki.
Na tłuszczyku podsmażamy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, odstawiamy do wychłodzenia. Gotowe mięso, ziemniaki, cebulę, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy, tartą bułkę namoczoną w 3 łyżkach płynu z gotowania grzybów, wyrabiamy, gdy trzeba, dodajemy niewielką ilość tartej bułki.
Z masy formujemy 8 zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich pasztecików, panierujemy, lekko dociskając, w tartej bułce i smażymy, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące, prosto z patelni, z dodatkiem zasmażanej, kwaszonej kapusty i ziemniaków obficie posypanych zieleniną. |
|
Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na gotowanie grzybów; średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 10251 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|