przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Paszteciki z okoniem morskim

Poziom: trudny
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 duże filety z okonia morskiego o łącznej wadze ok. 75 - 80 dkg
- 2 chlebki pita (większe)
- 4 plastry obranego dużego pomidora
- 1 ubite jajko

Nadzienie:
- Łyżka oliwy
- cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny)
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 8 posiekanych czarnych oliwek

Opis przygotowania:
Przyrządzić nadzienie: rozgrzać oliwę, dodać cebulę i mieszając udusić ją do miękkości. Zebrać nadmiar tłuszczu, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać i odstawić. Z filetów usunąć skórę i ości, podzielić filety na pół. Chlebki pita przekroić wszerz na połowy i wybrać większość miąższu. Do środka każdej połówki chleba włożyć połowę fileta, na nim jedną czwartą nadzienia, plaster pomidora i drugą połowę fileta. Brzegi skórki (w miejscu przecięcia chlebków) posmarować ciepłą wodą i złożyć razem połówki bochenków. Chlebki ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować je ubitym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po pięciu minutach zmniejszyć ogień do ok. 180°C i piec jeszcze przez 15 - 20 min., aż chlebki ładnie się zrumienią.
Przed podaniem delikatnie rozdzielić chlebki na pół.
Opis / Uwagi:
zamiast bardzo trudno u nas dostępnego okonia morskiego można użyć soli, kerguleny, halibuta lub nawet (w ostateczności) dorsza.
Region:  Kuchnia australijska
Przepis czytano już 4081 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin