przepisy kulinarne
  
Zapomnia│em has│a





Paszteciki z okoniem morskim

Poziom: trudny
G│osˇw: 0
Ocena: 0.00
Sk│adniki:
- 4 du┼╝e filety z okonia morskiego o ┼é─ůcznej wadze ok. 75 - 80 dkg
- 2 chlebki pita (wi─Öksze)
- 4 plastry obranego du┼╝ego pomidora
- 1 ubite jajko

Nadzienie:
- Łyżka oliwy
- cebula pokrojona w pi├│rka
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny)
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 8 posiekanych czarnych oliwek

Opis przygotowania:
Przyrz─ůdzi─ç nadzienie: rozgrza─ç oliw─Ö, doda─ç cebul─Ö i mieszaj─ůc udusi─ç j─ů do mi─Ökko┼Ťci. Zebra─ç nadmiar t┼éuszczu, doda─ç pozosta┼ée sk┼éadniki nadzienia, wymiesza─ç i odstawi─ç. Z filet├│w usun─ů─ç sk├│r─Ö i o┼Ťci, podzieli─ç filety na p├│┼é. Chlebki pita przekroi─ç wszerz na po┼éowy i wybra─ç wi─Ökszo┼Ť─ç mi─ů┼╝szu. Do ┼Ťrodka ka┼╝dej po┼é├│wki chleba w┼éo┼╝y─ç po┼éow─Ö fileta, na nim jedn─ů czwart─ů nadzienia, plaster pomidora i drug─ů po┼éow─Ö fileta. Brzegi sk├│rki (w miejscu przeci─Öcia chlebk├│w) posmarowa─ç ciep┼é─ů wod─ů i z┼éo┼╝y─ç razem po┼é├│wki bochenk├│w. Chlebki u┼éo┼╝y─ç na nat┼éuszczonej blasze i posmarowa─ç je ubitym jajkiem i wstawi─ç do piekarnika nagrzanego do temperatury 200┬░C. Po pi─Öciu minutach zmniejszy─ç ogie┼ä do ok. 180┬░C i piec jeszcze przez 15 - 20 min., a┼╝ chlebki ┼éadnie si─Ö zrumieni─ů.
Przed podaniem delikatnie rozdzielić chlebki na pół.
Opis / Uwagi:
zamiast bardzo trudno u nas dost─Öpnego okonia morskiego mo┼╝na u┼╝y─ç soli, kerguleny, halibuta lub nawet (w ostateczno┼Ťci) dorsza.
Region:  Kuchnia australijska
Przepis czytano ju┐ 4404 razy.
 dodaj swoje zdjŕcie tej potrawy (zdjŕŠ: 0)
 napisz swˇj komentarz (wpisˇw: 0)

















strona g│ˇwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin