|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pasztet świąteczny |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Karkówka wieprzowa 0,5 kilogramów
Wołowina rosołowa 0,5 kilogramów
Kurczak ze skórą 0,5 kilogramów
Mieso z królika lub z jakieś dziczki 0,5 kilogramów
wędzone podgardle 0,5 kilogramów
wątróbka drobiowa 40 dekagramów
grzyby suszone garść duzą
1 porcja włoszczyzna
jajka 4 sztuk
bułka 3 sztuk
liść laurowy 3 listków
ziele angielskie 5ziarna
gałka muszkatołowa 1 sztuk
jałowiec 5 ziarna
sól według uznania
pieprz według uznania
kostki rosołowe 2 sztuk
|
Opis przygotowania: Wszystkie rodzaje mięs, oprócz wątróbki i podgardla (boczku), razem z włoszczyzną, grzybami i kostkami rosołowymi wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (mięso powinno być trochę rozgotowane). Mięso wyjmujemy, a pozostały rosół redukujemy i namaczamy w nim bułki.
Mięso mielimy dwukrotnie razem z surową wątróbką, boczkiem i odciśniętymi bułkami. Możemy dodać 2 ugotowane marchewki z rosołu. Dodajemy jajka i gałkę muszkatołową, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Foremkę do pasztetu Napełniamy masą mięsną, w temp. 180 st. pieczemy w piekarniku ok. godziny.
Masę pasztetu można też wsadzić do mniejszych sloików i gotować godzinę lub napelnić jelita tak jak kieŁbasę i parzyć go w 70-80 stopni przez40-45minut. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 5451 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|