przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pasztet świąteczny

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Karkówka wieprzowa 0,5 kilogramów

Wołowina rosołowa 0,5 kilogramów

Kurczak ze skórą 0,5 kilogramów

Mieso z królika lub z jakieś dziczki 0,5 kilogramów

wędzone podgardle 0,5 kilogramów

wątróbka drobiowa 40 dekagramów

grzyby suszone garść duzą

1 porcja włoszczyzna

jajka 4 sztuk

bułka 3 sztuk

liść laurowy 3 listków

ziele angielskie 5ziarna

gałka muszkatołowa 1 sztuk

jałowiec 5 ziarna

sól według uznania

pieprz według uznania

kostki rosołowe 2 sztuk

Opis przygotowania:
Wszystkie rodzaje mięs, oprócz wątróbki i podgardla (boczku), razem z włoszczyzną, grzybami i kostkami rosołowymi wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (mięso powinno być trochę rozgotowane). Mięso wyjmujemy, a pozostały rosół redukujemy i namaczamy w nim bułki.

Mięso mielimy dwukrotnie razem z surową wątróbką, boczkiem i odciśniętymi bułkami. Możemy dodać 2 ugotowane marchewki z rosołu. Dodajemy jajka i gałkę muszkatołową, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Foremkę do pasztetu Napełniamy masą mięsną, w temp. 180 st. pieczemy w piekarniku ok. godziny.

Masę pasztetu można też wsadzić do mniejszych sloików i gotować godzinę lub napelnić jelita tak jak kieŁbasę i parzyć go w 70-80 stopni przez40-45minut.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 5451 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin