|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pasztet świąteczny wielkanocny |
|
Poziom: trudny Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - 3 jaja
- 300 ml śmietanki 30%
- 90 dkg dorsza bez skóry
- duża cebula
- 1 bułka
- 0.75 szklanki mleka
- natka pietruszki
zioła:
- bazylia
- cząber
- koperek
- gałka muszkatołowa
- papryka ostra
- pieprz, sól
Sos:
- 200 ml śmietanki 12%
- 200 ml kremówki
- 1łyżka oleju
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka gorczycy
- 3 łyżki musztardy koniecznie francuskiej (innej proszę nie stosować)
- sól cebulowa
- pieprz ziołowy
|
Opis przygotowania: Pasztet: jaja zmiksować ze śmietanką (30%) i na 1 h włożyć do lodówki. Filety umyć, wytrzeć, zemleć, okryć pojemnik przykrywką i na 0.5 h przełożyć do zamrażalnika. W tym czasie cebulę pokroić, bułkę namoczyć w mleku i jak zmięknie odcisnąć z płynu. Teraz lekko zmrożoną rybę wyciągnąć z zamrażalnika - wymiksować z jajeczno-śmietanowym roztworem, dodać bułkę i cebulę, następnie zioła (dowolną ilość wedle uznania) oraz natkę. Do wysmarowanej masłem formy wyłożyć masę, okryć formę folią aluminiową i wstawić do brytfanny (pustej bez wody) sięgającej do 2/3 wysokości formy, a następnie do nagrzanego do 180°C piekarnika - piec 1 h. Po upieczeniu ostudzić i na 6 h wstawić do lodówki. Podawać z sosem.
Sos: wszystkie składniki na sos zmiksować, doprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki. |
|
|
Przepis czytano już 6828 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|