przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pasztet świąteczny wielkanocny

Poziom: trudny
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- 3 jaja
- 300 ml śmietanki 30%
- 90 dkg dorsza bez skóry
- duża cebula
- 1 bułka
- 0.75 szklanki mleka
- natka pietruszki

zioła:
- bazylia
- cząber
- koperek
- gałka muszkatołowa
- papryka ostra
- pieprz, sól

Sos:
- 200 ml śmietanki 12%
- 200 ml kremówki
- 1łyżka oleju
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka gorczycy
- 3 łyżki musztardy koniecznie francuskiej (innej proszę nie stosować)
- sól cebulowa
- pieprz ziołowy

Opis przygotowania:
Pasztet: jaja zmiksować ze śmietanką (30%) i na 1 h włożyć do lodówki. Filety umyć, wytrzeć, zemleć, okryć pojemnik przykrywką i na 0.5 h przełożyć do zamrażalnika. W tym czasie cebulę pokroić, bułkę namoczyć w mleku i jak zmięknie odcisnąć z płynu. Teraz lekko zmrożoną rybę wyciągnąć z zamrażalnika - wymiksować z jajeczno-śmietanowym roztworem, dodać bułkę i cebulę, następnie zioła (dowolną ilość wedle uznania) oraz natkę. Do wysmarowanej masłem formy wyłożyć masę, okryć formę folią aluminiową i wstawić do brytfanny (pustej bez wody) sięgającej do 2/3 wysokości formy, a następnie do nagrzanego do 180°C piekarnika - piec 1 h. Po upieczeniu ostudzić i na 6 h wstawić do lodówki. Podawać z sosem.
Sos: wszystkie składniki na sos zmiksować, doprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.
Przepis czytano już 6487 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin