przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pasztet z dziczyzny

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 2 foremki
Głosów: 4
Ocena: 2.25
Składniki:
1 kg dziczyzny (łopatka lub kark z dzika)
1/2 kg wołowiny
1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg podgardla wieprzowego
10 dag suszonych grzybów
3 kajzerki
3 jajka
2 duże cebule
30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
kieliszek koniaku lub 100 g czerwonego wina
2 kostki bulionu grzybowego
2 łyżki masła
olej
sól, pieprz
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa
mielony jałowiec
listek bobkowy
tłuszcz i bułka tarta do form

Opis przygotowania:
Cebule obrać, pokroić w krążki. Wątróbkę oprószyć niewielką ilością mąki. Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i wątróbkę, lekko przesmażyć, po czym odstawić do wystudzenia.
Z kostek bulionu przygotować wywar. Mięsa ułożyć w brytfance, polać wywarem. Dodać grzyby. Piec 50 min w temp. 170°C, polewając wytwarzającym się sosem. Ostudzić.
Kajzerki namoczyć w sosie z pieczenia. Najpierw zemleć wątróbkę z cebulą, następnie mięso z grzybami i kajzerkami. Wbić jajka, wlać koniak. Przyprawić do smaku. Dokładnie wyrobić.
Dwie długie prostokątne blaszki dokładnie natłuścić, wysypać tartą bułką. Przełożyć do nich zmieloną masę mięsną, starannie uklepać. Na wierzchu każdej porcji położyć po łyżce masła.
Blaszki wstawić do większej formy wypełnionej wodą, włożyć do piekarnika. Piec ok. 40 min w temp. 150-160°C, polewając sosem z pieczenia. Upieczony pasztet ostudzić, wyjąć z blaszek.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 18694 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin