|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczony grejpfrut |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - dorodny, czerwony grejpfrut
- 2 łyżeczki dobrego masła
- 2 kopiaste łyżeczki lub nieco więcej cukru (najlepszy będzie cukier brunatny)
|
Opis przygotowania: 1.
Wytarte mokrą ściereczką (zanurzoną w ciepłej wodzie) owoce kroimy w poprzek na połowę odpowiednio dobranym nożem (najwygodniej lekko zakrzywionym), oddzielamy miąższ od skórki, lekko odchyla,y utworzoną wnękę, sypiemy w nią cukier. Na wierzchu owocu kładziemy masło, układamy na odpowiednio uformowanej folii aluminiowej i stawiamy na ruszcie
2.
Zapiekamy ok.15 min - czas zależy od wielkości owocu i temp. żaru. Deser jest upieczony, gdy masło się rozpuści, a cukier lekko skarmelizuje.
3.
Podajemy z widelczykiem lub łyżeczką do deseru
Rada:
Deser możemy podrasować smakowo i niestety, kalorycznie w następujący sposób: gdy połowa zawartości grejpfrutowej miseczki zostanie skonsumowana, do pozostałej części możemy dołożyć porcję lodów waniliowych, śmietankowych lub bananowych albo dużą łyżkę bitej śmietany |
|
Opis / Uwagi: małokaloryczne - KUCHNIA POLSKA Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot. Teresa i Zbigniew Wielgoszowie |
| Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 7540 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|