przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczony grejpfrut


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- dorodny, czerwony grejpfrut
- 2 łyżeczki dobrego masła
- 2 kopiaste łyżeczki lub nieco więcej cukru (najlepszy będzie cukier brunatny)

Opis przygotowania:
1.
Wytarte mokrą ściereczką (zanurzoną w ciepłej wodzie) owoce kroimy w poprzek na połowę odpowiednio dobranym nożem (najwygodniej lekko zakrzywionym), oddzielamy miąższ od skórki, lekko odchyla,y utworzoną wnękę, sypiemy w nią cukier. Na wierzchu owocu kładziemy masło, układamy na odpowiednio uformowanej folii aluminiowej i stawiamy na ruszcie
2.
Zapiekamy ok.15 min - czas zależy od wielkości owocu i temp. żaru. Deser jest upieczony, gdy masło się rozpuści, a cukier lekko skarmelizuje.
3.
Podajemy z widelczykiem lub łyżeczką do deseru
Rada:
Deser możemy podrasować smakowo i niestety, kalorycznie w następujący sposób: gdy połowa zawartości grejpfrutowej miseczki zostanie skonsumowana, do pozostałej części możemy dołożyć porcję lodów waniliowych, śmietankowych lub bananowych albo dużą łyżkę bitej śmietany
Opis / Uwagi:
małokaloryczne - KUCHNIA POLSKA Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot. Teresa i Zbigniew Wielgoszowie
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 7304 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin