|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pierniczki Grażynki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 16 Ocena: 4.56 Składniki: - 1 kg + szklanka mąki
- 25 dkg cukru
- 15 dkg margaryny
- 40 dkg miodu
- 3 jaja
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody rozpuszczona w małej ilości przegotowanej wody
|
Opis przygotowania: Tłuszcz, olej, cukier, miód, kakao rozpuścić. Gdy ostygnie dodać jaja, sodę, proszek, przyprawę. Wymieszać i wlać do mąki. Zagnieść ciasto i zostawić do następnego dnia. Rozwałkować i powycinać z pomocą foremek. Piec w gorącym piekarniku 15-20 minut. Odstawić co najmniej na trzy tygodnie bo po tym czasie robią się miękkie i pyszne!
Jeśli nie zmiękną, lub nie ma tyle czasu, to można je przykryć wilgotną ściereczką na jedną lub dwie noce. |
|
|
Przepis został dodany przez: glt | Przepis czytano już 9383 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) | napisz swój komentarz (wpisów: 7) |
. Dodał/a ~Ewa dnia 2010-11-18 11:22:33
możesz w misce przykrytej ścierką lub pudełku
| pierniczki Dodał/a ~gość dnia 2010-11-06 17:05:11
a w czym przechowywać te pierniki przez ten miesiąc
| pierniczki Dodał/a ~anka1988 dnia 2010-02-21 22:10:05
kucharz dziękuję za odp.. tez tak myślałam ale nie byłam pewna więc wolałam zapytać :)
| ... Dodał/a kucharz dnia 2010-02-21 21:22:41
moim zdaniem, później bo zdaje się pod wypływem wilgoci lukier się może rozpuścić, tak mi się wydaje
| pierniczki Dodał/a ~anka1988 dnia 2010-02-20 12:36:42
witam dzisiaj upiekłam pierniczki jak na razie wyglądają wyśmienicie..mam pytanie czy jeśli chce je przykryć wilgotną ściereczką aby zmiękły to lukier mogę zrobić na nich od razu czy później jeśli już zmiękną? z góry dziękuje za odp pozdrawiam
| pycha Dodał/a blumenfeld dnia 2008-12-22 08:22:16
Pierniczki są pyszne , choć bardzo pracochłonne przy wyrabianiu. Ja je piekłam 10 min 150/160 stopni.
| polecam Dodał/a ~magda dnia 2008-12-11 21:55:48
moje pierniczki nie doczekaly świąt...jutro powtórka! POLECAM
|
|
|
|