przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piernik (mój przepis)

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 23
Ocena: 4.91
Składniki:
1) 25 dkg cukru
2) 35 dkg miodu (najlepszy gryczany)
3) 25 dkg masła
4) 25 dkg powideł (śliwkowe)
5) 5 dkg kakao (ciemne Holenderskie)
6) 1 Łyżka mielonego cynamonu
7) 1 Łyżka mielonych goździków
8) 1 przyprawa do piernika
9) 1 olejek rumowy(ilość w/g uznania)
10) 50 ml wody
11) 12 dkg rodzynek
12) 15 dkg orzechów włoskich
13) potarta skórka z pomarańczy lub cytryny
14) 5 jaj
15) 50 dkg mąki
16) 2 dkg amoniaku ( kwaśny węglan amonu)

Opis przygotowania:
Pierwsze 10 pozycji dajemy do garnka i rozpuszczamy na jednolitą szklistą konsystencję wyłączamy palnik i dodajemy rodzynki,orzechy i skórkę pomarańczową pozostawiamy do wystygnięcia!!! Do wystudzonej masy dodajemy ubite jaja mieszamy dodajemy rozpuszczony w małej ilości letniej wody amoniak mieszamy na końcu dodajemy przesianą mąkę mieszamy i gotowe!!! Odstawiamy na co najmniej 24 godziny!!! Później mieszamy i na blaszkę !!!
Opis / Uwagi:
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą!!! Piec 40 min tęp 180 stopni!!! Sprawdzić patyczkiem czy się nie klei do niego ciasto bo wszystko jest zależne od pieca!!!
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  zyry69
Przepis czytano już 5309 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)






dzięki
Dodał/a ~Julka dnia 2010-03-14 23:12:16

Dzieki z odpowiedź, teraz to już będę wiedzieć

Amoniak
Dodał/a zyry69 dnia 2010-03-12 23:04:12

Jest środkiem spulchniającym i przeważnie jest na półkach gdzie jest proszek do pieczenia lub soda oczyszczona!!! Ja kupuje w Kauflandzie i Tesco lub sklepach Stella!!!

amoniak?
Dodał/a ~Julka dnia 2010-03-12 14:36:08

Jaki amoniak, skąd go wziąść?











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin