przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pierogi ze szpinakiem i feta

Poziom: średni
Głosów: 8
Ocena: 4.50
Składniki:
- 300g szpinaku (może być mrożony)
- 1 op. sera Feta
- 1 op. śmietany 18%
- 1 op. sera pleśniowego niebieskiego
- 1.3 kostki masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 0.5 kg mąki
- 3 żółtka jajka
- olej, sól

Opis przygotowania:
Do miski z mąką dolewamy gorącą wodę (mąka będzie sparzona) w małych ilościach, mieszamy łyżką (rękoma można się poparzyć ). Jak ciasto lekko ostygnie dodajemy olej (ciasto będzie elastyczne), żółtka 2 jajek i sól. Następnie wyrabiamy mięśnie rąk i nadgarstki :). Jak ciasto będzie gotowe , odstawiamy na bok przykryte ręczniczkiem np.

Farsz:
Na patelnie dajemy masło i jeden ząbek czosnku (wyciśnięty) , następnie dodajemy odmrożony szpinak lub świeży poszatkowany. Jak ze szpinaku odmrożonego odparuje woda dodajemy trochę śmietany i żółtko jajka. Przyprawiamy do smaku pieprzem ( z sola ostrożnie). Jak szpinak jest gotowy odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony szpinak mieszamy z serem feta (dwie wersje)
1. kroimy ser na malutkie kostki
2.mieszamy ze szpinakiem na jedną masę.
Z gotowego farszu robimy kulki i wkładamy do zamrażalnika na ok.30-40 min.

Ciasto:
Ciasto kładziemy na stolnice ( lub nie koniecznie ), obsypujemy mąką i pracujemy wałkiem aż będziemy mieli cienki "placek". Wzór pieroga można wyciąć np szklanką (pamiętajcie o dostosowaniu wielkości kulek do wielkości pieroga).
Zaczynamy zabawę z klejeniem pierogów :), kulkę sera kładziemy na środek ciasta, patyczkiem zmoczonym w wodzie smarujemy brzeg ciasta i zaklejamy pieroga (można zamykać widelcem, specjalną maszynka np ).
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnie. Kładziemy na tackę do wystygnięcia lub zalewamy zimną wodą( ja tak robię).
I wszystko jasne :)

Sos:
Na rozgrzaną patelnie dodajemy wyciśnięty czosnek i śmietanę. Ser pleśniowy ścieramy na tarce (ok1.2 opakowania) i dodajemy do śmietany na patelni. Redukujemy do momentu aż śmietana lekko zgęstnieje i mamy pyszny sos .

Smacznego

Roberto Pablo
Przepis został dodany przez:  robertopablo
Przepis czytano już 13172 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






:):)
Dodał/a robertopablo dnia 2009-10-07 17:34:49

spokojnie, samo robienie pierogow to nic strasznego :), jak juz zrobisz farsz to wsadz go do zamrazalnika na pewien czas w formie ktora bedziesz nakladac do pierogow, bedzie latwiej i pierog bedzie czysty :) pozdrawiam RobertPablo

:)
Dodał/a madziab1 dnia 2009-10-07 13:11:18

hmm...lubię szpinak i inne składniki tego przepisu. Chyba spróbuję,chociaż nigdy nie robiłam pierogów i trochę się boję:D











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin