przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pikantna jarzynka z dyni


Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 60 dag dyni (obranej, pozbawionej pestek i miąższu)
- łyżka masła lub masła roślinnego i smalcu (pół na pół)
- łyżka mąki
- sok spod kiszonych ogórków (w zależności od potrzeb)
- sól, pieprz
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- kopiasta łyżka posiekanego koperku

Opis przygotowania:
Pokrojoną w kostkę dynię rozkładamy na sicie, zanurzamy na 3 min we wrzącej, lekko osolonej wodzie, odsączamy, wychładzamy. Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym sokiem spod kiszonych ogórków w takiej ilości, by sos miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy obgotowaną dynię, dodajemy spienioną śmietanę i koperek, trzymamy razem przez 3-4 min na niewielkim ogniu.
Potrawa nie nadaje się do odgrzewania.
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia węgierska
Przepis czytano już 6673 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin