przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pikantna satatka owocowa

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 3.67
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka cukru
- 2 cykorie
- 100 g fioletowych winogron
- 3 czerwone pomarańcze
- 50 g orzechów włoskich
- 1/8 l kremówki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- szczypta soli i pieprzu cayenne

Opis przygotowania:
Sok z pomarańczy wymieszać z cukrem. Cykorię oczyścić, usunąć głąb, liście pokroić w paski i dodać do soku. Umyte owoce winogron przekroić na pół i usunąć pestki. Obrane ze skórki czerwone pomarańcze rozdzielić na części, każdą z nich w połowie przeciąć. Orzechy posiekać na grubsze kawałki. Owoce wraz z orzechami dodać do sałatki, całość schłodzić. Śmietanę ubić, doprawić do smaku majonezem, ketchupem, solą oraz pieprzem cayenne i podawać oddzielnie. Niniejszy przepis jest dowodem na to, jak smaczne może być połączenie słodkich i soczystych owoców z lekko gorzkawą cykorią. Sałatkę można przyrządzić z dowolnie wybranych owoców, na przykład jabłek, gruszek ananasa.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Na parze
Przepis czytano już 7136 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin