przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pikantne burrito z kurczakiem


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Głosów: 19
Ocena: 4.48
Składniki:
- 900 g podsmażonych kawałków kurczaka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 duża drobno pokrojona cebula,
- 1 lub 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 185 g sosu pomidorowego z cebulą i czosnkiem Paul Newmans Own lub innego gotowego sosu,
- 1/2 łyżeczki mielonego chili.
Dodatki:
- 1 opakowanie pasty guacamole,
- 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki,
- 1/2 kartonika kwaśnej śmietany,
- 340 g startego ostrego sera cheddar,
- 400 g podgrzanej pasty z fasoli (niekoniecznie),
- 12 meksykańskich tortilli.

Opis przygotowania:
Pokroić kawałki kurczaka na mniejsze części. Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać mięso kurczaka, mieszając zrumienić ze wszystkich stron. Połączyć z sosem i chili. Dusić na małym ogniu przez 15 min., aż kurczak będzie gotowy. Przygotować dodatki. Podgrzać tortille wg instrukcji na opakowaniu. Najprościej położyć tortille na nagrzanej patelni i podsmażać przez 40 s z każdej strony tak, aby lekko się przyrumieniła. Ułożyć na czystej ściereczce, nakryć. Podgrzać pozostałe i kłaść jedną na drugiej. Podawać w koszyku wyłożonym serwetką. Każdy z gości może przyrządzić swoje własne burrito, kładąc na tortilli nadzienie z kurczaka i dowolne dodatki. Burrito zwijamy.
Region:  Kuchnia meksykańska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 30918 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






pycha
Dodał/a blumenfeld dnia 2007-05-20 14:17:17

sos pomidorowy można zastąpić, keczupem (najlepiej helmans), i nie dawać śmietany, wtedy też jest przepyszne.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin