|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pikantne burrito z kurczakiem |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Głosów: 19 Ocena: 4.48 Składniki: - 900 g podsmażonych kawałków kurczaka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 duża drobno pokrojona cebula,
- 1 lub 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 185 g sosu pomidorowego z cebulą i czosnkiem Paul Newmans Own lub innego gotowego sosu,
- 1/2 łyżeczki mielonego chili.
Dodatki:
- 1 opakowanie pasty guacamole,
- 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki,
- 1/2 kartonika kwaśnej śmietany,
- 340 g startego ostrego sera cheddar,
- 400 g podgrzanej pasty z fasoli (niekoniecznie),
- 12 meksykańskich tortilli.
|
Opis przygotowania: Pokroić kawałki kurczaka na mniejsze części. Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać mięso kurczaka, mieszając zrumienić ze wszystkich stron. Połączyć z sosem i chili. Dusić na małym ogniu przez 15 min., aż kurczak będzie gotowy. Przygotować dodatki. Podgrzać tortille wg instrukcji na opakowaniu. Najprościej położyć tortille na nagrzanej patelni i podsmażać przez 40 s z każdej strony tak, aby lekko się przyrumieniła. Ułożyć na czystej ściereczce, nakryć. Podgrzać pozostałe i kłaść jedną na drugiej. Podawać w koszyku wyłożonym serwetką. Każdy z gości może przyrządzić swoje własne burrito, kładąc na tortilli nadzienie z kurczaka i dowolne dodatki. Burrito zwijamy. |
|
Region: Kuchnia meksykańska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 30918 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
pycha Dodał/a blumenfeld dnia 2007-05-20 14:17:17
sos pomidorowy można zastąpić, keczupem (najlepiej helmans), i nie dawać śmietany, wtedy też jest przepyszne.
|
|
|
|